Новости

Одбележана Европска недела на имунизацијата

Одбележана Европска недела на имунизацијата

Вакцините во Македонија се безбедни и родителите не треба да се плашат за своите деца. Ова е пораката на здравствените власти пред почетокот на неделата на имунизација. Засилените антивакцинални кампањи минатата година резултираа со намалување на опфатот со вакцинација. Голем број дечиња останаа незаштитени од опасни заразни заболувања. Доколку овој тренд продолжи, лекарите алармираат дека […]

Објавено на May 4, 2016 Повеќе →
Инсталиран нов апарат за компјутерска томографија во ГОБ „8 Септември“

Инсталиран нов апарат за компјутерска томографија во ГОБ „8 Септември“

За неколку месеци уште еден нов апарат е инсталиран во Градската општа болница „8 Септември“, изјави при посетата министерот за здравство Никола Тодоров. – Ова е втор ваков апарат во Градската општа болница „8-ми септември“ со што сериозно ќе се намали времето за чекање и ќе се овозможи повеќе дијагностички процедури. Опремата чини околу 20 […]

Објавено на May 3, 2016 Повеќе →

Најнови

Распишан оглас за 100 кофинансирани специјализации за невработени и доктори кои не работат во ЈЗУ

Распишан оглас за 100 кофинансирани специјализации за невработени и доктори кои не работат во ЈЗУ

Министерството за здравство распиша оглас за 100 кофинансирани специјализации за невработени и доктори кои не работат во јавни здравствени установи, информираше на прес-конференција министерот за здравство, Никола Тодоров, кој објави дека најголем дел од специјализациите ќе бидат за доктори кои потоа ќе работат во болници во внатрешноста на земјата. Министерството за здравство ќе кофинансира од […]

Објавено на April 19, 2016 Повеќе →
Ранг листа по јавен оглас за запишување на кофинансирана приватна специјализација во согласност со програмата за кофинансирање на специјализации и супспецијализации

Ранг листа по јавен оглас за запишување на кофинансирана приватна специјализација во согласност со програмата за кофинансирање на специјализации и супспецијализации

РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА МИНИСТЕРСТВО ЗА ЗДРАВСТВО Врз основа на член 9 од Правилникот за начинот на бодирање за селекција на здравствените работници и здравствените соработници кои не се вработени во јавна здравствена установа и се пријавиле на јавен оглас за запишување на кофинансирана приватна специјализација во согласност со програмата за кофинансирање на специјализации и супспецијализации бр.22-2170/1 […]

Објавено на April 11, 2016 Повеќе →
Зајакнување на специјалистичкиот кадар со 90 кофинансирани специјализации

Зајакнување на специјалистичкиот кадар со 90 кофинансирани специјализации

На огласот што пред два месеца го објави Министерството за здравство за запишување кофинансирана специјализација се пријавија 158 кандидати, од кои по спроведување на процесот на селекција се избрани 90 доктори. Од 90. кандидати, 83 се пријавени за јавни здравствени установи (66 за девет општи болници и 17 за трите клинички болници), додека останатите седум кандидати се […]

Објавено на April 11, 2016 Повеќе →
Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Отворен нов пункт на ИМП во општина Чучер Сандево

Нов пункт на Итна медицинска помош (ИМП) е отворен во општина Чучер Сандево, која опфаќа 14 населени места со 20.000 жители. Станува збор за осми по ред пункт на ИМП на подрачјето на Скопје. Пунтот е лоциран во амбулантата Сандево, ќе работи 24 часа, ќе има по еден тим и едно возило. Министерот за здравство […]

Објавено на April 11, 2016 Повеќе →
Одбележан Светскиот ден на здравјето

Одбележан Светскиот ден на здравјето

Голем број инвестиции во здравствената инфраструктура, набавена нова најсовремена опрема за здравствените установи и дополнителна едукација на здравствените работници во најразвиените системи во Европа, САД, Австралија, Кина и Јапонија. Ова е реализираното во здравството на кое се осврна министерот за здравство Никола Тодоров на одбележувањето на 7 април, Светски ден на здравјето, што се одржа во […]

Објавено на April 8, 2016 Повеќе →